Thursday, November 30, 2006

In perspectiva lui 1 Decembrie (IV)

De data asta voi exemplifica categoria de persoane pentru care primul punct din declaratia de la 1 Decembrie 1918 ramane inca mult prea progresist si in 2006. Reamintesc punctul din declaratie pe care am insistat in prima parte. Primul principiu care va sta la baza noului stat roman va fi :
"Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sînul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."
Personajul care exemplifica ingustimea de minte clasica impotriva careia urlu zi de zi l-am gasit ieri in Romania Libera, se numeste Claudiu Padurean, si publica articolul UBB - intre nationalism si tradare despre foarte recenta excludere din corpul didactic al UBB a celor doi lectori maghiari vicepresedinti ai Comitetului de Initiativa Bolyai. In cateva fraze stereotipice Claudiu Padurean exemplifica foarte graitor atitudinea de "Dupa ce ungurii i-au oprimat pe romani timp de sute de ani, mai vor acum si universitate? Da ce, n-au drepturi destule? Ne reprezinta pana si in Europa!". Mai lipseste doar cuvantul ala care incepe cu "bo" si se termina cu "zgori" pe care probabil il scapa doar in cercurile de prieteni apropiati.
"Sute de ani, romanii au fost considerati drept tolerati. Practic, ei nu aveau dreptul de a fi socotiti parte a clasei politice a Principatului, ci doar brate de munca, aidoma animalelor de povara. Nici nu incapea discutie de vreo universitate. Lucrurile s-au mai indreptat dupa anul 1700, dupa Unirea cu Biserica Romei. Romanii au reusit sa isi construiasca propriile lor scoli, cu sprijinul imparatilor austrieci, nu al conducatorilor maghiari ai principatului. Dupa anul 1918 privilegiile maghiarilor au disparut, fara, insa, ca ei sa devina oprimati. In acest moment maghiarii au vicepremier, au ministri, au sefia unor institutii importante, cum ar fi Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, precum si parlamentari, consilieri judeteni si locali, primari. Chiar si comisarul european desemnat de Romania, Leonard Orban, provine dintr-o familie mixta. Si cu toate acestea reprezentantii Comitetului de Initiativa "Bolyai" sustin ca Romania este tara cu cel mai prost tratament in privinta invatamantului superior in limbile minoritatilor nationale."
Nu mai are rost sa comentez mai mult articolul sau, a carei concluzie este la fel de ingusta si stupida precum premisele de la care a plecat : sau UBB ia o pozitie de forta sau accepta sa puna placute bilingve. Dar ce are omul asta atat de special incat sa pomenesc eu despre el? In primul rand Claudiu Padurean are varsta mea, e nascut in 1979, eu in 1980. Am gasit aceasta informatie in prezentarea lui de pe site-ul Radio France Internationale Romania, al carei birou local din Cluj acest tanar ii este sef. Deci tipul nu e chiar un brainless ratacit intr-un ziar central. Si are varsta mea. A facut Facultatea de Drept la Cluj, deci cunoaste mediul UBB, este nascut la Ludus, in judetul Mures, unde probabil a avut ocazia sa vada picior de maghiar, daca nu la el in oras atunci la Targu Mures si totusi este capabil sa debiteze intr-un ziar national un discurs atat de sovin. Si nu este de pe vremea diktatului de la Viena din 1940 ci are varsta mea.

Intrebarea fireasca, de unde acest discurs atat de radical? O fi din familie, din scoala, din mediul in care a crescut, din experiente personale, nu stiu. Nu cunosc plaiurile Ludusului, oras de 18000 si ceva de locuitori, dar am trecut de zeci de ori pe-acolo cu masina si am stat de zeci de ori la semafoarele orasului asteptand sa treaca trenul, probabil suficient ca sa agat o idee despre atmosfera de pe-acolo. N-am idee despre compozitia etnica a orasului, dar avand in vedere ca in 1930 avea doar 5085 de locuitori cred ca poate fi lesne incadrat in tipicul oras-comuna ardelenesc cu o puternica atmosfera anti-maghiara. Oricare ar fi cauzele, atitudinea sovina a lui Claudiu Padurean nu este construita constient ci este parte intima din structura lui avand in vedere discursul primitiv pe care il dezvolta. Omul nu si-a construit o cauza si un discurs ci probabil chiar traieste ce zice.

Ce-are asta cu 1 Decembrie? Are, pentru ca 1 Decembrie este momentul in care se oficializeaza si se vocifereaza pe fata fara nici o urma de jena nationalismul primitiv al unor oameni care gandesc ca si acest Claudiu Padurean despre care am tot vorbit. Un nationalism venit din strafundul cel mai obscur al gandirii (daca in aceasta forma se mai poate vorbi de gandire) si aflat la ani lumina in regresie fata de nationalismul romanesc transilvanean de sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX care isi avea totusi logica lui in contextul vremii. Si aici vorbesc strict despre intelectualul de atunci si cel de acum. Cred ca baietii la vremea aia erau mai apti de o Uniune Europeana decat cei de acum.

Maine revin cu ultima parte pentru ca e 1 Decembrie si pentru ca seara imi voi manifesta masochismul uitandu-ma la auto-gadilirea spiritului national pe TVRi cu regretul ca n-am ciocan dar am cui.