Thursday, July 06, 2006

Finala transalipna

Pana la urma n-o sa avem parte nici de Verdun, ci de o finala complet transalpina Franta - Italia. E un aspect cultural destul de croustillant, nu cred ca major si nu mai stiu cat de actual, dar foarte interesant cum se trateaza ei intre ei de transalpini, francezii din Sud-Estul Frantei si italienii din Nord-Vestul Italiei.

Despre semifinale nu e nimic de spus, doar ca au fost absolut previzibile. Franta a jucat un meci chinuit, zic chinuit pentru ca a fost incomparabil mai urat decat precedentele doua meciuri iar Portugalia n-a aratat nici ea mare lucru fiind foarte bine contrata de formatia lipsita total de imaginatie si veleitati ofensive pusa pe picioare de Domenech. Dupa meciul Germania - Italia am zarit un subtitlu mai mult decat graitor in Corriere della Sera pe avion inspre Budapesta "dupa golul lui Grosso suntem un popor de filosofi poeti si aparatori". Toata lumea a jucat in special ca sa nu piarda si a castigat cine a dat dovada de mai mult realism si a avut mai multa experienta competitionala.

In ritmul francez se simte o scadere fizica destul de mare fata de meciurile cu Spania si Brazilia, pe cand Italia pare mai increzatoare si mai aroganta ca niciodata. Cu doua echipe formate din 11 aparatori exista doua posibilitati : sau se va ajunge la penalty-uri dupa 120 de minute plictisitoare, sau cineva va inscrie dupa 5 minute si va urma o lupta spectaculoasa pe viata si pe moarte care se va termina cu un gol de victorie inscris in ultimele minute de prelungire.

Pronostic 1 : Italia da gol dupa 5 minute iar meciul se termina 3 - 2 pentru Franta cu un gol al lui Sylvain Wiltord inscris in minutul 92.

Pronostic 2 : Dupa 120 de minute de fotbal steril, meciul se termina 5 - 4 pentru Franta dupa loviturile de departajare, Gregory Coupet aparand ultimul penalty, al lui Totti, pentru ca Barthez moare strivit de un meteorit.