Sunday, June 11, 2006

Penibil penibil penibil

Lasati-ma sa rad cu gura larg deschisa pentru ca imi vine pofta:) Despre ultimul meci din campionat al Rapidului la Petrosani mi-e rusine sa vorbesc pentru ca mi-e rusine ca am tinut vreodata cu Rapid (not on a regular basis, dar daca a fost sa-mi aleg o preferata in Cupa UEFA din sezonul 2005 - 2006, am ales-o pe cea care joaca fotbalul cel mai profesionist). Dar astazi am citit in Cotidianul despre pedepsele primite de cei 5 jucatori ai Rapidului care au jucat karate full contact in loc de fotbal cu scuza penibila ca le-au cedat nervii. Vai vai, imi cedeaza nervii, asa ca primul pe care-l prind ajunge la spital. Iata deci ce metode de coercitie se aplica in campionatul romanesc in astfel de situatii limita si extrem de grave:

"Comisia de Disciplina a FRF s-a intrunit ieri pentru a judeca incidentele petrecute la partida dintre Jiul si Rapid, omologata cu 3-0 dupa ce cinci giulesteni au incasat cartonase rosii. Instanta condusa de Doru Viorel Ursu a decis sanctionarea clubului din Petrosani cu o amenda de 30.000 de franci elvetieni si disputarea unui meci cu portile inchise in editia viitoare de campionat. Clubul Rapid a incasat si el o amenda de 2.100 de euro. In ceea ce priveste jucatorii, Daniel Niculae a fost suspendat doua etape si amendat cu 56 de euro, dar nu va plati decit amenda deoarece s-a transferat in campionatul Frantei, la Auxerre. Vasile Maftei, capitanul echipei lui Razvan Lucescu, a fost suspendat o etapa si amendat cu 30 de euro, iar Romeo Stancu a primit o suspendare de o etapa si o amenda de 56 de euro. Portarul Daniel Coman a fost suspendat doua etape si amendat cu 85 de euro pentru lovirea adversarului. Cel mai grav sanctionat a fost fundasul Marius Constantin, care a primit trei etape de suspendare si 160 de euro amenda pentru lovirea adversarului si bruscarea arbitrului. Rapidul va juca si el un meci fara spectatori din cauza incidentelor petrecute la meciul cu Sportul Studentesc."
Iata un alt exemplu de coercitie din sezonul trecut. Fabien Barthez, portarul nationalei Frantei la mondial (damn you Raymond Domenech!:)) scuipa un arbitru intr-un meci amical al lui Olympique de Marseille in Maroc, este suspendat 3 luni din toate competitiile (initial a fost suspendat 6 luni dar a facut apel si a primit doar 3 luni ferme si inca 3 cu suspendare) si este obligat la munca in folosul comunitatii. Cazul lui Barthez a fost agravat initial si de faptul ca este o persoana publica sportiva si considerat un model pentru cei mici. Comparati de exemplu situatia asta cu cei 160 de euro si 3 etape de suspendare pe care le-a primit Marius Constantin pentru ca a lovit adversarul si bruscat arbitrul (nu stiu daca el a aruncat cu minge in capul arbitrului, dar a fost si o faza din asta in meci). Si vorbim aici despre (cel putin) o jumatate de echipa cu un comportament antisportiv in ultimul meci care pe 1 iunie a iesit pe stadion sa primeasca copiii care venisera sa-si vada idolii.

La restul lucrurilor minunate de mahala din fotbalul romanesc - blaturi, bani promisi adversarului adversarului, suporteri care rup scaune din tribuna echipei adverse ca sa arunce cu ele in jandarmi - mi-e si sila sa ma gandesc, de aia ma bucur ca a inceput Campionatul Mondial si pot sa vad fotbal frumos si de calitate in cantitate mare.