Tuesday, June 27, 2006

Ne fura arbitrii si cand nu jucam

Din ciclul ne fura arbitrii ca vai noi ce bine jucam, va prezint astazi articolul din EVZ intitulat "Cu tancul pe teren" care vorbeste despre arbitrul meciului Olanda - Portugalia din sferturile CM, Valentin Ivanov. Nenea asta e tot ala care "a refuzat un penalty clar nationalei romane, in octombrie 2002, intr-un meci cu Norvegia, pierdut de ai nostri cu 1-0". Iar Grigore Cartianu incheie ciudos: "acum au simtit si portughezii, si olandezii cum e sa fii strivit de senilele unui tanc rusesc, convertit in fluier de arbitru...".

Daca e vorba de meciul Olanda - Portocalia eu cred altceva. Bad management al situatiilor de criza din partea arbitrului? Se prea poate, insa catalizatorul nu mi se pare el, ci jocul in sine. Nu-mi amintesc sa mai fi vazut 2 echipe care sa prefere sa se ia la pumni in halul asta mai degraba decat sa joace fotbal. Olandezii au fost o varza totala si absoluta pentru ca Arjen Robben nu se putea misca - atat de bine era marcat (sorry van Basten, dar era usor de anticipat ca jocul Olandei se bazeaza exclusiv pe Robben) - si au inceput sa se enerveze ca nu dadeau gol nici macar in superioritate numerica. Portughezii bine organizati tactic dar imaturi emotional au cedat si ei psihic presiunii mentale si jocului dur, semnul cel mai clar fiind stupiditatea cu care Costinha si Deco au incasat ficare cate doua cartonase galbene. Dar nu cred ca e cazul ca Portugalia sau Olanda sa fie revoltate, si-au meritat din plin cartonasele, cea care este justificata sa se amarasca de calitatea arbitrajului ar trebui sa fie mai degraba Australia, eliminata la penalty in minutul 92 de catre Italia intr-o situatie in care se poate spune ca arbitrul insusi a decis cine se califica si cine pleaca acasa, ceea ce mi se pare mult mai grav decat sa le dai peste bot la 22 de batausi cu mai mult sau mai putin succes.

Daca e vorba despre articolul din EVZ, indemnul meu adresat autorului este cel obisnuit, wake up and smell the carcass. Fotbalul echipei Romaniei se afla intr-o stare de hoit din care cu siguranta nu il vor scoate atitudinile ciudoase auto-victimizante.