Friday, June 23, 2006

Mi se face rau

... de la atatea tampenii. Am dat de articolul asta din Ziua acum cateva zile pe un grup Yahoo : "Romanii din Ungaria - umiliti cu Trianonul la bacalaureat". Articolul a fost publicat pe 15 iunie, pe 14 iunie implinindu-se 86 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. De ce? Probabil din lipsa de ocupatie, conform principiului cretin aplicat de ZIUA in chestiunea romano-maghiara, cum mai apare vreo aniversare sau ceva, repede trantesc un articol incendiar care sa zgandare frustrarile de-o parte si de alta. Cu ocazia zilei nationale a Ungariei, pe 15 martie, toata presa a fost plina de tambalaul iscat de demonstratia secuilor and stuff, as fi zis ca ZIUA se dadea doar pe brazda. Dar acum de 14 iunie n-am vazut nimica remarcabil in presa despre Trianon si am fost relativ surprins de aparentul val de normalitate, pana am dat de porcaria asta de articol si am constata ca ZIUA nu lipseste de la apelul nationalismului romanesc. Despre ce scrie ZIUA despre chestiunea romano-maghiara am mai scris aici.

Despre ce vorbeste articolul? Despre un protest public semnat de "reprezentantii romanilor din Ungaria" legat de un subiect de bac. Cica in Ungaria, la examenul de bacalaureat la subiectul Tratatul de la Tiranon exista un punct tendentios care le cere elevilor sa explice "cauzele pentru care se poate considera injusta din punct de vedere etnic acea parte din tratatul de pace, care fixa granitele noi ale Ungariei". N-ar fi nici un bai daca aceasta intrebare s-ar adresa doar elevilor maghiari in patria lor, dar conform protestului "aceasta intrebare a fost adresata numai absolventilor care apartin minoritatilor nationale si etnice din Ungaria".

Parerea mea :

  • Protest, ne-protest, ma seaca instigarea si ma seaca nivelul rudimentar la care se practica. Probabil ca intrebarea respectiva de bac exista si probabil ca poate fi judecata tendentioasa sau lipsita de obiectivitate si recul de catre un istoric profesionist, nu unul din ala format la scoala comunista a natiei de aur. Dar pana una alta si istoria romanilor - sau cum s-o mai numind acuma - e plina de frustrari nationale traduse in fapte istorice reinterpretate, reingurgitate si predate, printre altii, si elevilor maghiari din spatiul mioritic. Asa ca fuck off.
  • Istoria tarilor din estul Europei este cum este, e o bucata mica de pamant faramitata intre natiuni multe si mici cu diferente culturale si religioase dar si cu mari frustrari nationale. In ultima suta de ani, toate natiile astea si-au trait "nationalismul" proaspat incropit in secolul XIX unele mai rau iar altele mai putin rau - dar sigur nu bine - datorita inapoierii, datorita celor doua razboaie mondiale si datorita prietenului mare si rosu de la est, de aceea probabil nu ne putem astepta la salturi spectaculoase in profesionalizarea istoriei in anii care vin. Dar mie personal mi s-a acrit profund de istoria asta.
  • In ceea ce priveste articolele cu subiect tangential maghiar ZIUA este un torchon de doi lei. Sau carpa de sters pe jos in aborigena.
  • Ca afirmatiile despre romanii din Ungaria sa aiba o oarecare credibilitate, lipseste o cifra fundamentala : cati dintre ei sunt romani romani si cati dintre ei maghiari. Sau cati dintre ei au plecat din vechiul regat si cati din Transilvania si din ce locuri, cu ce compozitie etnica. Fara informatii de genul asta lipseste reculul necesar interpretarii corecte a diferitelor afirmatii trompetist exprimate pe toate gardurile. My guess, nu-s asa de multi aia pe care sa ii doara de Stefan cel Mare si Mihai Viteazul.
  • Ma intreb cati din locuitorii spatiului mioritic al caror nume se termina in "escu" dau doi lei pe romanii din Ungaria, adica pe persoanele plecate din Romania sa se stabilesca in Ungaria. Deocamdata nu am auzit de ei prin media decat urlandu-se ca nu li se respecta drepturile de minoritate etnica. Vreau sa stiu daca cineva mai pomeneste de ei si in alt fel de situatii, de genul "e frumos afara astazi, oare cum isi petrec weekendul insorit conationalii aborigenilor mioritici la Balaton?". My guess, daca nu pot servi unor scopuri de propaganda nationalista nu intereseaza pe nimeni.
Spuneam ca n-am gasit pe 14 iunie mare branza prin presa legat de Trianon si ma bucuram mica tentativa de normalitate? Hehei, am vorbit prea repede:) De fapt am dat peste inca un articol, din EVZ, dar la vremea aceea l-am gasit suficient de izolat ca sa-l ingnor, dar acum il pomenesc. Se numeste "Trianon si cyborg-revizionistii". In acest articol Florian Bichir denunta revizionistii internauti anti-romani care incearca sa submineze statul national unitar utilizand Internetul. Afirmatiile astea valoreaza cat valoreaza, nu le comentez. Ceea ce mi se pare mai interesant este mirarea autorului legata de faptul ca Romania trebuie sa fie monitorizata la sange in chestiunea minoritatilor in timp ce alte state europene sunt scutite de ceea ce numeste dansul "problema federalizarii" iar unele nici macar nu recunosc minoritatile nationale. Mirarea o pune pe seama romanului, ca el se mira ca oaia creata. Dar in acelasti timp aluneca frumos si mieros in discursul sau spre pace, armonie si intelegere, afirmand ca "in loc ca Ungaria si Romania sa adopte modelul franco-german, mai multi pescuitori in ape tulburi torpileaza periodic relatiile dintre cele doua popoare" si ca revizionistii traiesc in trecut. Da, revizionistii traiesc in trecut, dar nu ei reprezinta problema atata timp cat raman grupuri izolate, ci presa inconstienta si iresponsabila care atzata si poarta sus stindardul nationalismului de balta cu discursuri demagogice.