Tuesday, May 16, 2006

Statul roman in strainatate, follow-up

Am descoperit postul lui Iliuta, "Lumea de dincoace de geam", in care vorbeste despre acelasi serviciu consular al Ambasadei Romaniei din Paris despre care ma lamentam eu acum vreo 2 saptamani: "Cum e reprezentat in strainatate statul roman". Concluzia lui despre cum se intampla lucrurile acolo este urmatoarea :

"Adevărat este că efortul principal pentru ameliorarea situaţiei trebuie să vină de la cei de dincolo de geam, ei trebuie să se ocupe cu lărgitul geamului, cu practicarea unei găuri în perete pe unde să intre aerul, cu găsirea unei modalităţi simple prin care oamenii să găsească formularele şi să aştepte mai puţin, cu amenajarea spaţiului sau cu găsirea altuia mai primitor, etc. Dar eu cred că dacă dincoace de geam nu face nimeni nici un efort, măcar să vorbească mai încet şi poate mai puţin, să închidă soneria la celular, să-şi reprime ura şi să-şi stăvilească invectivele, să-şi bage mai puţin picioarele în cei aflaţi în aceeaşi situaţie cu ei, apoi ghişeul acela mic către care aspiră e cumva meritat."
El insista si pe faptul ce si cei de dincoace de geam ar trebui sa devina mai civilizati. Perfect de acord.

Dar pentru a trata cu necivilizatii exista o metoda simpla. Schimbi workflow-ul functionarii ghiseelor, pui un semn prin care ii rogi pe oameni sa-si inchida telefoanele portabile si sa vorbeasca incet, pui un domn de statura umpunatoare la costum (sau uniforma) care sa ii atentioneze politicos pe cei care nu respecta insemnele precedente, le inveti pe doamnele de la ghiseu sa vorbeasca frumos, si asa mai departe. Ar trebui luata ca si exemplu sectia de pasapoarte din Cluj unde oamenii s-au gandit cum sa fluidizeze tot workflow-ul si lucrurile merg acum extrem de bine, aerul din incaperea mica si neincapatoare este mai respirabil, marlanie este mai putina, in plus domnul impunator in costum este de fapt un politist care vorbeste uimitor de frumos si politicos cu oamenii, le explica oamenilor ca nu poate intra toata lumea inauntru ca nu este loc si deci trebuie stat frumos la coada, il indrumeaza pe fiecare sa isi completeze cererea pentru ca timpul petrecut la ghiseu sa fie cat mai mic. Iata solutia miracol impotriva necivilizatilor, marlanilor, bagatorilor in fata, urlaciosilor la telefonul mobil. Se aplica pana si pe plaiurile romanesti cu foarte mult succes.

Acestea fiind spuse, ce facem cu spatiul comunist al consulatului Romaniei la Paris si cu atitudinea de rahat a functionarului roman? Ne resemnam ca si asa ne-am obisnuit cu asta si n-avem cum sa schimbam lucrurile? Ne resemnan si fata de marlanie si fata de functionarismul romanesc? Eu unul nu inteleg sa ma resemnez, am platit 40 de euro pentru un serviciu, am vorbit politicos si am stat cuminte la rand, am deci pretentia sa mi se raspunda macar la "Buna ziua" si "Multumesc". Asa, numai de-a dracului, pentru ca a trebuit sa-mi misc fundul de la Lyon la Paris intr-o zi din timpul meu de concediu.

Mai este o chestie absolut impresionanta. De ce exista marlanie, oameni nervosi, functionare acrite in spatiul ala claustrant numit consulatul Romaniei la Paris? Pentru ca nu exista reguli. Spatiul acela nu are reguli si de aceea totul se intampla ca in camp, care pe care. Intr-un spatiu civilizat exista reguli. Acolo te pui la coada in sir indian, de-acolo iti iei formularul pus la dispozitia publicului, nu depasesti linia aia cand este cineva la ghiseu ca sa nu-i sufli in ceafa, iti stingi portabilul, nu vorbesti in gura mare, trebuie sa ti se explice clar toate formalitatile pe catre trebuie sa le intreprinzi, vorbesti frumos cu doamna de la ghiseu, ea iti raspunde frumos la randul ei si iti si zambeste, iar in plus iti raspunde la fiecare intrebare chiar daca ai o mie, platesti si ti se spune multumesc si multe altele. E ca un contract neformal asupra bunei functionari a acelui spatiu. Cine face regulile jocului? Regulile imediate, cele esentiale, sunt facute de proprietarul spatiului, iar restul de gradul de civilizatie al participantilor. Cine vegheaza ca regulile sa fie respectate? Un domn imbracat la costum sau uniforma cu fizic impunator care vorbeste frumos si e pus acolo de proprietarul spatiului. Cine e proprietarul acelui spatiu care se numeste consulatul roman? Statul roman. Una din doua, sau isi bate joc de individul care i se arata la ghiseu, sau il doare fix undeva si vrea numai sa ii ia banul. Si nu sunt de acord ca unii merita asta, desi poate ca intr-o forma de justitie din padure ar merita-o. Ceea ce merita aceia este sa li se spuna politicos sa inceteze cu marlaniile si in caz extrem sa fie invitati de domnul acela inalt sa paraseasca spatiul.