Sunday, May 21, 2006

(N)eurovision Go Lordi!

Anul asta am avut din nou confirmarea ca Eurovision e un spectacol amuzant de urmarit. Contrar tuturor asteptarilor, sau poate nu, concursul a fost castigat de Finlanda reprezentata de Lordi cu "Hard Rock Hallelujah", o trupa de heavy metal amestec de Alice Cooper si Kiss combinat cu o costumatie excelenta de monstri si zombie. Erau probabil singurii care nu se luau in serios dintre toti - de fapt nu, mai erau si tipii din Lituania cu "We are the Winners of Eurovision" dar ei erau de-a dreptul penibili - au venit sa faca show si show-ul a fost la inaltime, dupa care s-au carat cu premiul cel mare. Excelent:) Kudos!

Eurovision-ul de anul asta a aratat mai multe lucruri interesante. In primul rand s-a vazut clar ca lumea se cam saturase de chestiile clasice si simtea lipsa a ceva nou, care sa revigoreze concursul. Rezultatul a fost ca toate mainstream-arelile de 2 lei au fost zero barat in fata unor baieti costumati de parca tocmai debarcasera din "Dawn of the Dead" cu chitari distorsionate si ritmuri rock heavy care venisera la show. Dupa parerea mea Lordi au crescut credibilitatea Eurovision-ului, un concurs care a ajuns sa fie un monument al kitsch-ului si subiectul de amuzament copios al multora, indepartandu-se la ani lumina de ceea ce fusese la un moment dat, un adevarat eveniment muzical european. Probabil de la anul lucrurile se vor schimba si vor fi mai multe exemple de arta si creatie originala si mai putine melodii de discoteca.

In al doilea s-a confirmat inca o data distributia voturilor diferitelor tari. Tarile din fosta Iugoslavie voteaza intre ele, cele din fost URSS voteaza inspre Rusia, Europa de Vest voteaza cam intamplator, as zice dupa gusturi si nu pe criterii geopolitice. Ar merita un studiu aprofundat pentru ca rezultatele ar fi foarte interesante si ar putea putea da indicii despre cum sa faci sa ai succes. Ce e clar este ca melodia castigatoare ia note mari de peste tot, ceea ce dovedeste ca are intr-adevar ceva special care o face sa se detaseze net fata de celelalte. Anul trecut a fost coregrafia exceptionala a grecilor, anul asta delirul si chitarele distorsionate ale finlandezilor. Melodia asta trebuie sa loveasca in forta si sa aiba impact, dupa aceea criteriile de vot, geopolitice sau nu, nu prea mai conteaza.

In al treilea si ultimul rand, toata campania Eurovision din Romania mi-a produs numai repulsie incepand cu circul lamentabil de la preselectie si terminand cu comentariul de 2 lei al tipei de pe TVRi din tipul finalei. Dupa ce ca in urma preselectiei din Romania a fost ales Mihai Traistariu cu o melodie de discoteca de toata jena, care o fi fiind ea catchy sau whatever, dar in concurs mai erau vreo 10 in acelasi stil, s-a inceput o campanie de bagat in capul oamenilor ca e cea mai buna melodie din concurs. Ca toate vestile venite din Grecia o dadeau pe ea castigatoare. Bineinteles ca pornind cu astfel de idei si realizand la voturile finale ca melodia nu are succesul scontat, comentatoarea TVRi si-a dat pe fata tot dispretul si ciuda pe care le acumulase de-a lungul transmisiei. A scos ceva de genul "din atatea melodii frumoase sa castige una de hard rock". Come on! Plus ca din 5 in 5 minute venea cu texte de genul hai sa vedem cum au votat romanii de-acolo si de-acolo, ca vai capsunarii sunt romani adevarati pentru ca Spania a acordat 12 puncte Romaniei, ca cei din Israel sunt romani pana la capat ca au dat 10 puncte si tampenii din astea. In caz ca doamna nu stie, in tarile respective exista si altceva decat imigranti romani, care sunt in general o minoritate destul de mica a populatiei, deci votul tarii respective trebuie sa il muncesti nu sa il cersesti romanilor din strainatate. Doamna comentatoare TVRi, va adresez indemnul meu rezervat acestor situatii "Wake up and smell the carcass". Poate anul viitor cineva din Romania va avea inteligenta sa iasa la inaintare cu altceva.

Pina atunci, Lordi is the shit !