Wednesday, May 17, 2006

Deja vu pentru mondial

De ce Franta nu o sa faca nimic spectaculos nici anul asta la mondialul de fotbal din Germania? Pentru ca totul lasa impresia ca in echipa Frantei este mai multa politica decat sport. Au unii dintre cei mai buni jucatori din lume si in ultimul amical cu Slovacia iau o bataie de zile mari. Se califica la mondiale cu chiu cu vai dintr-o grupa din care mai faceau parte Irlanda, Elvetia si Israel jucand cu Henry, Trezeguet si Zidane. Ultimul lucru care m-a convins definitiv ca something is rotten in echipa aia (sau cel putin in capul antrenorului) este lista celor 23 de jucatori selectionati pentru mondiale prezentata duminica.

Iata ce ma bugg-eaza de 3 zile. Luati doua echipe care vor participa la mondial : Germania si Franta. Cei doi antrenori, Jurgen Klinsmann, respectiv Raymond Domenech au fiecare dintre ei o decizie grea de luat, care va fi portarul titular. Ambele echipe au doi portari candidati, amandoi foarte buni, situatii aproape identice. Pentru Germania candideaza Jens Lehmann (echipa de club Arsenal Londra finalista Champions League anul asta gratie portarului ei care a scos totul, inclusiv un penalty, in semifinala cu Villareal) si Oliver Khan (echipa de club Bayern München, castigatoarea Bundeslinga anul asta si portar de lunga vreme al nationalei). Pentru Franta candideaza Grégory Coupet (echipa de club Olympique Lyonnais, castigatoarea Ligue 1 a 5-a oara consecutiv, eliminata in sferturile Champions League de AC Milan) si Fabien Barthez (echipa de club Olympique de Marseille care n-a facut nimica senzonul asta si nici sezonul trecut, tipul a stat pe tusa cativa ani la Manchester United inainte de OM, dar este portarul de o viata al nationalei, in special in 1998 si 2000). Klinsmann il alege pe Lehmann si isi motiveaza alegerea prin faptul ca este cel mai bun portar in momentul de fata, Khan sta si inghite, dar e fair-play. Domenech il alege pe Barthez si isi motiveaza alegerea zicand ca prefera experienta si ca forma de moment nu este deloc importanta pentru ca au 3 saptamani de pregatire. Pentru ca dupa un sezon cu 50-60 de meciuri, e floare la ureche sa-ti aduci jucatorii in forma si sa ii motivezi pentru un campionat mondial. Se vede care dintre cei doi antrenori este un adevarat profesionist si care e pus acolo pentru talentul sau in relatiile cu presa.

Ca sa fiu cinstit Domenech recastiga un pic de credit luandu-i ca rezerve pe Franck Ribéry (Olympique de Marseille intr-o forma excelenta in acest moment) si pe Pascal Chimbonda (Wigam, ales cel mai bun lateral dreapta din Premier League). Desi, ca sa carcotesc pana la capat, pe postul lui Ribéry il putea alege pe Ludovic Giuly (FC Barcelona, gol decisiv cu Milan in semifinala CL). Tot ce pot sa-mi doresc pentru binele echipei Frantei este o mica entorsa sau gastro-enterita pentru Fabien Barthez, si nu zic asta ca fan al lui Olympique Lyonnais:)))