Tuesday, May 02, 2006

De prin Cotidianul despre Steaua

Nicolae Manolescu scrie despre sport in Cotidianul. Auzisem cu ceva timp in urma despre acest lucru dar doar acum am stat sa citesc un articol intreg, "Un esec anuntat", din care vad ca eu sunt mic copil cu criticile mele fata de cum a pierdut Steaua contra lui Middlesbrough. Astfel incat incep prin a-i felicita fara ironie pe stelisti ca au ajuns pana in semifinala Cupei UEFA, respect indemnul lui Razvan Lucescu de duminica dupa ce Rapid i-au facut varza in campionat si termin cu un fragment din articol, elocvent pentru spiritul in care dl. Manolescu vorbeste despre infrangerea Stelei :

"Middlesbrough a fost momentul adevarului pentru o echipa molipsita, ca si fanii ei, ca si multi dintre noi, de paranoia unui patron profet. In delirul unei calificari in care, in afara profetului, nu credea nimeni la inceput, au fost ingropate grave deficiente de lot, de alcatuire a echipei, de tactica, de mentalitate si de joc. Il auzeam, in seara meciului, pina si pe lucidul Tiriac chemindu-ne la o romaneasca solidaritate in jurul Stelei, ca si cum Radoi si compania ar fi jucat, precum in 1986, finala CCE, nu, precum in 2006, semifinala Cupei UEFA. Ronaldinho era invocat de altii ca posibil adversar al lui Paraschiv si Ghionea intr-o Supercupa europeana ce ar fi reeditat-o pe aceea contra primului mare Dinamo Kiev. Presa n-a lipsit din acest cor, iar semnalele de alarma au fost mai rare decit zilele cu soare in ultimele luni."
Cum nu citesc Gazeta Sporturilor sau ProSport si de obicei sar peste rubrica de sport a ziarelor (inafara de 22) pentru ca tonul comentariilor ma enerveaza, nu am dimensiunea reala a zgomotului care s-a construit inaintea meciului, dar cunoscandu-ne, ceea ce spune Manolescu nu ma surprinde deloc. Yet again, atat de tipic.

Din aceeasi serie, Traian Ungureanu in Cotidianul, "Ce ne-a spus Steaua". Ne-a aratat "nestiinta in relatia cu propriul caracter". Si el gaseste atitudinea stelistilor simptomatica pentru o societate intreaga:
"Singurul lucru care s-a intimplat cu adevarat in meciul de fotbal Steaua-Middlesbrough a fost reluarea acelui act de nepasare proasta pe care romanii il joaca mereu in momentele care cer forta si convingere. Problema numarul unu a macelului de pe Riverside Stadium a fost nestiinta in relatia cu propriul caracter. La ce sintem buni? Raspunsul traditional trimite, imediat, la reputatul talent romanesc, la usurinta din oratoria demagogului si la supletea din glezna fotbalistului. Dar la ce bun sintem buni? Aici nu exista raspuns si tot de aici a pornit catastrofa din UEFA. Steaua a inmarmurit in fata succesului. Dupa bunul obicei al caracterului romanesc, premisele nu au fost o problema. Steaua a jucat spumos si istet primele 25 de minute, cu care a continuat de fapt partida de la Bucuresti, in loc sa incheie meciul de la Middlesbrough. Insa avantajul impus de calitatile naturale ale talentului a adus Steaua in fata unei probe simple de caracter. A fost clipa in care, solidara cu o obisnuinta pe care a aspirat-o fara probleme din educatia de acasa, Steaua s-a retras, s-a lasat in bratele plictisului si buimacelii. Ce urmeaza dupa primele miscari de glezna si dupa promisiunile memorabile care deschid orice guvernare romaneasca? Nimeni nu stie."
In final, Mircea Mihaies, tot in Cotidianul in articolul intitulat "Steaua sus apune", afirma cam acelasi lucru ca Manolescu, ca Steaua a fost batuta "de aparatul propagandistic pus la bataie prin presa, televiziuni si prin atmosfera generala in care se desfasoara intilnirile fotbalistice de la noi".
"Intr-un mod paradoxal, infringerea Stelei are legatura cu absenta totala a spiritului civic si a societatii civile in Romania. Fotbalistii nostri nu evolueaza normal, pentru ca n-au avut de unde sa invete normalitatea. Stilul „inegal si in salturi“ triumfa in fotbal pentru ca el domina intreaga societate romaneasca. Nu din convingere se joaca la noi, nu din intelegerea adinca a unei necesitati, ci pentru ca respectiva activitate aduce multi bani. N-am vazut o vocatie speciala la nici unul dintre jucatori (ca sa nu mai vorbesc de antrenori) si nici determinarea senina a adevaratilor profesionisti."
Termin cu o parere personala legata de sezonul viitor. Ca sa nu ne facem de rusine, vreau ca in Champions League sa ajunga Rapid si nu Steaua. Sau Sportul for a change daca tot dau bataie tuturor si au cel mai bun marcator din divizia A:) As zice CFR sau Poli, dar o sa ma ia lumea la misto:) Nu sunt deloc fan al fotbalului bucurestean, ba din contra ma irita la culme faptul ca in campionatul romanesc de fotbal exista 5 echipe din Bucale si restul. Sezonul asta a fost prima data cand am trecut de orgoliul meu ranit de ardelean si m-am uitat mai cu atentie la cum se joaca fotbal in Romania. Concluzia e cat se poate de clara. Razvan Lucescu este in momentul de fata singurul antrenor in campionat care este capabil sa isi educe jucatorii cu seriozitatea si profesionalismul de care am avea nevoie pentru a supravietui in grupele Champions League si a face o figura frumoasa. Daca iesim direct din grupe, sa o facem macar cu capul sus, pe locul 3 care duce in Cupa UEFA. Pentru ca se poate si cu o echipa care nu e plina de staruri si de milioane de euro, exemplul clasic din sezonul asta fiind Lille.