Thursday, May 11, 2006

Campania 118

De cateva luni in Franta s-a deschis piata de informatii telefonice, dupa ce pana ma deunazi 12 de la France Telecom era singurul numar de informatii. Noile numere de telefon de informatii sunt toate de forma 118***, ca si in Marea Britanie, unde lucrul acesta se intampla cu vreo 2 ani in urma. Asa ca toti operatorii de telefonie s-au aruncat intr-o campanie de marketing feroce pentru a castiga fiecare o parte cat mai mare din piata, estimata in jur de 32 de milioane de euro anual. De cateva luni incoace avem dreptul la reclame peste tot la numere diverse si variate, 118 218 (118 218 Le Numero), 118 712 (France Telecom), 118 008 (Pages Jaunes), 118 000 (SFR si Bouygues) ca sa pomenesc doar player-ii cei mai importanti. Prin asta inteleg cei care au investit cei mai multi bani in campaniile de marketing, fiecare straduindu-se sa-ti bage in cap numarul lui prin toate metodele posibile, reclama TV si radio, reclama la ziar de genul celei facute de Vodafone cand a demarat in Romania, jingle-uri enervante care ti se lipesc pe creier de la prima ascultare, tot tacamul. Bilantul, acum dupa ce lucrurile s-au mai calmat, cam 3 milioane de euro investiti in campaniile de marketing, adica 10% din valoarea pietei intr-un an, iar castigatorul de moment pare sa fie 118 218 cu jigle-ul cel mai tampit, dar repetat suficient de des ca sa-mi dezvolte un reflex de pus mana pe bata imediat ce-l aud.

Ce se va alege din 118 pe termen lung? In Marea Britanie bilantul dupa 2 ani este ca doar 2 playeri au rezistat, principalul motiv fiind raspandirea accesului la Internet. Daca ai reflexul sa cauti informatia pe Internet nu o sa pui niciodata mana pe un telefon sa platesti bani in plus cand in nici macar 5 minute gasesti informatia, chiar daca incepi de pe Google. Daca stii si de www.pagesjaunes.fr te intrebi la ce mai foloseste numarul lor de informatii:) Inafara de situatia in care te afli in mijlocul campului fara acces la Internet pe o raza de 10 km (si mobilul are semnal) sau te afli in oras si esti presat de timp (pentru ca Internet café-uri nu gasesti la tot pasul ca si in Romania:)). Si in situatiile astea de criza pe cine o sa sun eu? Hmmm... pai ar fi bine sa imi notez numarul 118 gratuit de la Free (furnizor de broadband, telefonie si tv) sa-l am cu mine tot timpul, desi faptul ca e gratuit nu ma incalzeste cu nimic pentru ca Free la asistenta telefonica cam lasa de dorit. Deci probabil tot 118 218 o sa sun si cred ca o sa demolez cabina minutios cu receptorul in cele cateva minute de asteptare ascultand jingle-ul lor cretin. Un alt fenomen interesant legat de 118-urile britanice este aparitia micilor furnizori de informatii prin telefon care reusesc sa faca un business bun cu asta pentru ca si-au gasit perfect nisa, de exemplu 2 tipi care locuiesc undeva "la tara" si furnizeaza informatii despre toate evenimentele gay ce se organizeaza in regiunea lor. Nice:)

Later edit : Abia acum mi-am dat seama ce-am scris. Pai daca sunt in mijlocul campului si mobilul are semnal o sa ma duc pe net:))) Dar cum n-am mobil, o sa ma sed undeva sa cuget asteptand sa treaca caravana publicitara 118 218.