Thursday, May 11, 2006

Astazi va fi o zi interesanta

Iata reportajul foarte recent facut de catre cei de la ABC News despre conditiile in care traiesc copiii cu dizabilitati in cateva orfelinate din Romania, cel mai aratat cu degetul fiind cel din Braila, despre care am auzit aseara pe TVRi ca situatia s-ar fi imbunatatit foarte mult de cand au filmat cei de la ABC News : "Orphans 'Near Death' in Romania". Asa, ca un prim comentariu, reportajul incepe cu 2 secvente dintr-un orfelinat romanesc filmate imediat dupa revolutie (imagini horror de-a dreptul) si nu inteleg daca scopul lor era de a spune "wow, uite ce mult s-a imbunatatit situatia" sau "tineti minte cum era atunci? acum parca e mai bine dar ideea de baza e tot aceeasi".

Vor fi interesante de urmarit reactiile de prin blogosfera si nu numai. Data trecuta, prin martie, cu ocazia articolului din Washington Post despre Romania inainte de intrarea in UE, "Out of the Darkness", reactiile au fost numeroase si variate.

Later edit : New York Times vorbeste despre acelasi subiect, "Romania's Orphans Face Widespread Abuse, Group Says", raportul facut de Mental Disability Rights International pe baza caruia reportajul ABC News a fost facut. NYT afirma ca data publicarii raportului MDRI a fost strategic aleasa foarte aproape de publicarea raportului de tara de saptamana viitoare, pentru a impinge Uniunea Europeana sa faca presiuni asupra Romaniei pentru reglarea pana in 2007 a problemei abuzurilor suferite de copiii cu dizabilitati institutionalizati. Conform Hotnews.ro ("New York Times: Abuzurile asupra copiilor institutionalizati continua in Romania") autoritatile romane (Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Oficiului Roman pentru Adoptii) insista asupra faptului ca raportul se bazeaza pe date din 2004 si ca situatia s-ar fi schimbat mult intre timp. Dar se pare ca guvernul a reactionat si a creat ieri o comisie pentru analizarea situatiei.

Nu stiu ce impact va avea acest raport in cercurile europene si nu stiu daca vom primi un cartonas rosu pe faza asta, daca nu il avem deja. Cred ca este nevoie de un raspuns prompt din partea guvernului roman care sa descrie situatia actuala din 2006 si sa scoata la lumina un plan de bataie pe termen mediu care cu siguranta exista.

Later edit 2 (si ultimul) : Azi in Cotidianul, in articolul "Scandalul copiilor, lobby pentru adoptii" se afirma ca miscarea celor de la New York Times (si intre timp si Washington Post) se inscrie in lobbying-ul pentru deblocarea adoptiilor internationale in Romania. De asemenea, dna Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania si "critic dur al situatiei copiilor institutionalizati" se declara si ea nelamurita de raportul ONG-ului MDRI pe care il califica drept slab documentat.