Friday, April 28, 2006

N-a fost sa fie, dar mai bine asa

Sa acceptam realitatea, Steaua si-a papat calificarea in finala UEFA pe pielea ei. Dupa ce conduci cu 2-0 sa pierzi meciul cu 4-2 in felul inconfundabil romanesc in care au facut-o stelistii se numeste lucru manual. Si-au facut-o cu mana lor. Au tinut 30 de minute in care au avut meciul in mana, au dominat partida tehnic si tactic, au jucat ca sa inscrie, au jucat fotbal profesionist. Incredibil, dar se poate si la noi asa ceva. Sau mai precis s-a putut, timp de 30 de minute, dupa care Steaua nu a mai contat, jucatorii au cedat psihic, si tactica lui Olaroiu a jucat un rol negativ important, s-a vazut o echipa panicata careia ii era frica sa nu piarda si de asta juca complet la intamplare. Cam asta a tinut-o pe Steaua in picioare pana in minutul 89 cand a papat ultimul gol, frica de a nu pierde, in loc de vointa de a castiga. Belicoasa tara asta romaneasca de care am crezut un moment ca am scapat, dar vad ca nu. Suntem mici cu ambitii mari si ne agatam de orice firicel de paianjen care ne iese in cale.

Sa vedem si partea pozitiva din toata povestea asta. La anul vom avea o echipa in grupele Champions League, performanta de care n-am mai avut parte de mai bine de 10 ani. Intr-un fel, revenim in Europa fotbalistica si asta este foarte bine. Al doilea punct pozitiv, Becali nu va mai putea capitaliza imagine de pe urma cupei UEFA din anul asta. Ceea ce e si mai bine. Imaginati-va doua secunde o Romanie in care Becali ar fi proprietarul unei echipe care castiga cupa UEFA, in sfarsit o a doua cupa europeana dupa 20 de ani, ca muschetarii. Partea mai putin surazatoare este tot paragraful intai. Nu vom esua lamentabil in Champions League din aceeasi problema metala ca si acum 10 ani astfel incat sa fim trimisi pe pielea noastra inapoi la colt dupa 1-2 sezoane nereusind sa adunam nici 2 puncte in 6 meciuri in grupe ?

Am uitat sa spun doua cuvinte despre echipa de soc Gradinescu si cu celalalt pe care nu stiu cum ii cheama. Intr-o zi probail comentatorii de fotbal din Romania o sa invete ce inseamna decenta si comentariu echilibrat, sa vorbeasca ceva mai mult despre fotbal si ceva mai putin despre cat de nasol e un teren englez sau cat de mult ghinion au jucatorii romani si sa intretina lamento-ul national pe micul ecran. Wake up and smell the carcass ! Desi de data asta miroase mai frumos.