Wednesday, December 28, 2005

Why you should continue to date me:)))

Two things from Jeffo's blog

Tuesday, December 27, 2005

Revolutia din 89 pentru copiii de astazi

Ce mai spun unii si altii despre Revolutie...

"Revolutia, versiunea demo", articol scris de Marius Nitu publicat in Gandul din 20 decembrie 2005, pune o intrebare legitima : ce inseamna Revolutia pentru copiii si tinerii nascuti dupa 89? Aflam din articol ca nu mare lucru, o lectie din cartea de istorie si nimic mai mult. Intrebarea urmatoare vine singura : in ce fel sa fie invatati acesti tineri "ceva" despre Revolutie ? Ma indepartez de articolul lui Marius Nitu in aprecierea lui ironica si plina de cinism ca un joc video à la Counter Strike ar fi raspunsul la intrebarea a doua. E dificil pentru adultii de astazi sa ii invete pe tineri ceva despre Revolutie in momentul in care, in mare proportie, unii nu au habar si se lasa dusi cu pluta de imagini mirobolante, altii intuiesc sau chiar stiu dar sunt dezgustati, iar altii stiu/nu stiu in schimb intretin o imagine falsa. Si totusi, macar pentru noile generatii, macar pentru ei trebuie adus un raspuns onest, sau poate in special pentru ei.

Averea din 24 decembrie 2005 publica un articol despre emisunea Rodicai Culcer de pe TVR1 despre care am vorbit in post-ul precedent, "Revolutia la 16 ani dupa".

Monday, December 26, 2005

Revolutia la 16 ani dupa

Am dat astazi peste un articol in ziarul Cotidanul semnat de Alin Ionescu intitulat "Revolutionarii de lux". Beton titlu, merge perfect ca si descriere a capetelor incaruntite prezente la emisiunea de pe TVR1 din 22 decembrie prezentata de Rodica Culcer despre care se vorbeste in articol. Yes, asta da "balamuc-show", o banda de crizati senili care au petrecut cam o jumatate din timpul de emisie spunundu-si unul altuia sa taca in timp cel el vorbeste sau, trademark Sergiu Nicolaescu preluat si de cativa ceilalti, "Dar cum iti permiti?". Penibil, de chez penibil.
Pana la urma emisiunea, pe care am reusit sa o vad pe TVR International, a fost interesanta, utila, as zice chiar necesara. In primul rand pentru difuzarea episodului 4 din documentarul "1989. Sange si catifea" realizat de Cornel Mihalache (prezent si el in emisiune dar fara spatiu de a lua cuvantul dupa difuzarea documentarului pentru ca i se inchidea pliscul instantaneu de catre guristii prezenti si totul degenera in zgomot curat), documentar care prezinta teoria unora si altora asupra evenimentelor, inclusiv a lui Alex Mihai Stoenescu care a si publicat o carte pe aceasta tema. In al doilea rand pentru ca am descoperit din documentarul acesta un lucru pe care inca nu il sesizasem nici dupa 16 ani, ca intre sentinta citita de tribunalul acela exceptional (sau ce-o fi fost) la procesul lui Ceausescu si cea citita la TVR cateva ore mai tarziu de Petre Popescu este o diferenta de un cap de acuzare adaugat ulterior (initial 4 capete de acuzare, la televiziune 5), cel cu fuga din tara pe baza a unor fonduri de peste 1 miliard de dolari ascunsi in conturi din strainatate. Cu ocazia aceasta am aflat ca in manualul de istorie a ramas sentinta cu 5 capete de acuzare, care este pur si simplu ilegala. In al treilea rand pentru ca am avut placerea unui spectacol impresionant dat de niste oameni senili fiecare cu strategia lui de comunicare (sau poate doar cu un mecanism agresiv-defensiv-dispersiv rudimentar) care nu fac decat sa spuna ca teroristi au fost, dar ca procesul de investigare e lung si trebuie analizat si blah bah. Si nu care cumva vreunul dintre putzoii de noi sa isi inchipuie ca ei in 22-23-24 nu luptau pentru binele Romaniei si construirea democratiei pentru ca se tragea in CC si Televiziune cand erau EI acolo, nu altcandva, deci e la mintea cocosului ca erau forte fidele vechiului regim care vroiau sa le taie LOR craca de sub picioare! Variatiuni exista si sunt urmatoarele :

  • Ion Iliescu : a fost o revolta populara care s-a transformat in revolutie (atentie, niciodata nu zice revolutie anticomunista) in care s-a varsat sange si dupa 22 pentru ca forte fidele vechiului regim incercau sa opreasca revolutia; si ca o sa ia timp sa cercetam sa analizam, etc.
  • Gelu Voican Voiculescu : acelasi rahat ca si Iliescu, dar cu o doza mai afisata de cinism si de ce-mai-vrei-si-tu-baietas-ism;
  • Sergiu Nicolaescu : dar cum iti permiti domnule sa vorbesti asa de revolutia romana? au fost teroristi, s-a tras, dar nu se poate stabili nimic pentru ca nu s-a facut nici o autopsie si punct.
  • Silviu Brucan : revolutia in Romania a fost sangeroasa pentru ca sistemul a opus o mare inertie la schimbare. Blah, in you face !!!
  • Petre Roman : el stie doar ca s-a luat si s-a dus de la scoala in mijlocul oamenilor, ca a ajuns la CC aproape impins de multime, si ca acum, dupa cum a trait el evenimentele atunci, ii vine greu sa creada ca au fost manipulati de cineva (toate astea cu zambetul de agatat gagici pe buze); el n-a urlat la propriu, a stat frumos in scaunul lui, n-a zis nimic, iar in final beneficiind de "ati vorbit cu totii si eu am tacut. pot sa vorbesc si eu acum?" a expus ca o sentinta teoria naivitatzii exprimata mai sus.
Din categoria "ceilalti participanti la emisiune care au urlat mai putin sau deloc" amintesc doar doi, dintre care unul are si el un comportament simptomatic, iar celalalt, om nevinovat si sincer probabil, n-ar fi trebuit sa se inhaite cu Iliescu la Institutul Revolutiei Romane (un articol recent despre IRR de pe HotNews.ro) :
  • Emil Constantinescu : in perioada 1996 - 2000 s-a aflat tot, s-au facut anchete complete, se stie cine a tras, de maine toate materialele vor fi disponibile publicului; si noi stam ca vacile aici si inca traim cu frustrarea, cand este una bucata roman care stie tot si n-a spus nimic nimanui; probabil ca pastreaza totul ca si material electoral pentru 2008;
  • Claudiu Iordache, revolutionar din Timisoara si azi director al IRR, ne spune aproape cu lacrimi in ochi ca el nu crede in manipularea oamenilor de la Timisoara din 16 si 17 de catre ambasade straine (referitor la remarca altui revolutionar timisorean, dl. Taranu, care declara in aceeasi emisiune ca unul dintre lucrurile care i-a facut sa continue a fost asigurarea catorva ambasade straine in Timisoara ca evenimentele sunt facute publice in strainatate) si ca asta ar insemna pangarirea memoriei celor morti la Timisoara.
And now, for something completely different, cu 5 zile inainte, pe 17 decembrie, TVR 1 a difuzat o editie speciala a "Prim Plan"-ului lui Turturica in care a fost prezentat un alt documentar despre revolutie, un film de 2 ore realizat de Andrei Ujica (timisorean emigrat in Germania pe la inceputul anilor 80) si Harun Farocki in 1992 (difuzat publicului romanesc pe 17 decembrie 2005 pentru prima data) intitulat "Videogramele unei revolutii". Intentia declarata a lui Andrei Ujica a fost de a-si reproduce cronologia evenimentelor prin prisma multimii de camere de filmat care l-au urmarit in diverse locuri. Ochiul detasat al omului care nu a participat si care simte nevoie sa se re-plaseze pe el in mijlocul evenimentelor prin intermediul imaginilor filmate. Filmul nu comenteaza evenimentele, descrie doar ce filmeaza camerele, in schimb arata pentru prima data toate acele imagini arhicunoscute puse cap la cap din ziua de 21 de la meeting-ul lui Ceausescu pana pe seara din 24 cand acesta a fost omorat cu tot cu Leana lui. Discutia care a urmat filmului a fost decenta (Turturica e in final un bun moderator si stie sa isi cadenteze emisiunile foarte bine...) intre 4 invitati : Andrei Ujica, Dumitru Mazilu, unul dintre cameramanii TVR care a filmat meetingul lui Ceausescu si un domn autointitulat "presedintele asociatiei revolutionarilor fara drepturi" carora le-am uitat numele si nu il regasesc in momentul de fata. Un scurt articol pe HotNews.ro despre acest eveniment. Incercati sa puneti mana pe film chiar daca trebuie sa il download-ati:))) Pe vreunul dintre amazoane (mai degraba .com sau .de) mai e referentiat in VHS dar nu e sigur ca mai e disponibil.

Am ramas cu cateva lucruri pana la urma :
  • Dupa 2004 s-a deschis o supapa ca si dupa 1996 prin care se mai strecoara voci echilibrate, sper sa nu se inchida foarte repede la loc ca si cea de dinaintea ei.
  • Sau suntem foarte foarte departe de a rezolva aceasta frustrare nationala, sau suntem mult mai aproape decat credem (si am fost dintotdeauna din 89 incoace) dar nu vrem. Mortii raman pana la urma minoritari. Sa ne ungem la suflet cu ideea ca am trait si/sau facut o revolutie e mult mai confortabil si caldutz decat sa acceptam lucrurile asa cum sunt. Banuiesc ca fiecare dintre noi, intr-un fel sau altul, intelege ce s-a intamplat dar nu o spune in gura mare de frica. Poate aceeasi frica ca si aceea din care tregeam in teroristi. Exista fara discutie interese politice ca revolutia sa ramana "revolutie" si FSN-ul sa ramana "salvarea nationala", si cu toate ca tot avem intuitia ca ceva pute la mijloc, nu strigam suficient de tare ca sa se trezeasca cine trebuie.
  • Exista (romani) oameni normali. De fiecare data cand o sa vad asta o sa ma bucur.

Lucian Boia strikes again

Un articol din Cotidianul despre ultima carte a istoricului Lucian Boia in care vorbeste despre imaginarul (politic) al felului in care sunt prezentate stirile meteorologice.

Pour les amis français, voilà le lien vers le livre en français sur amazon.fr, "L'homme face au climat : L'imaginaire de la pluie et du beau temps" de Lucian Boia.