Friday, December 09, 2005

Reactie la "Viitorul e la tara"

Reactia mea la articolul lui Sorin Adam Matei din Evenimentul Zilei :

Probabil ca viitorul e la tara, dar...

Sunt de acord cu propos-urile lui Sorin Adam Matei despre "valorizarea" satului romanesc. Asa ceva este intr-adevar necesar si e salutar faptul ca cineva se gaseste sa o spuna atat de raspicat.

Pe mine m-a interpelat, in schimb, un alt lucru, care nu are de-a face in mod direct cu concluzia articolului. Este vorba despre imaginea occidentalului despre Romania, care apare mai mult sau mai putin printre randuri. Imaginea pe care o are el despre Romania cand face turism in tara noastra, sau motivele pentru care vine ca si turist. Fara sa am pretentia de a vorbi despre toti potentialii turisti (in Romania) din Europa Occidentala, experienta mea in aceasta privinta este legata de Franta, unde traiesc in acest moment. Occidentalul face turism in Romania pentru a se dépays-a. Pentru a fugi timp de o saptamana-doua de viata stresanta si civilizatia in care traieste. La fel cum unii prefera sa mearga prin insulele din Pacific, prin Thailanda sau alte locuri pitoresti, altii prefera sa mearga in Europa de Est, cum spun chiar ei. Nimic rau in asta. Ba chiar foarte bine. Facand agroturism in Romania pot sa vada locuri minunate, un mod de viata si niste traditii care la ei au disparut, altfel de oameni, primitori, pitoresti si "fun", care parca vin dintr-un alt secol, pot sa se rupa complet de cotidianul lor, sa cunoasca, sa intre in contact cu altii, diferiti de ei. In ceea ce ma priveste, mi-a ajuns pana peste cap sa aud un francez ca vine in Romania sa se dépays-eze. Nu vreau sa fiu inteles gresit, agroturismul e benefic tuturor, turistilor, localnicilor, imaginii Romaniei. In schimb doar asta exista ca si imagine a Romaniei astazi (am intalnit si exceptii, dar foarte putine, care privesc in special studenti straini care fac un an de schimb in Romania si care, culmea, ajung sa se indragosteasca de Romania urbana). Imaginea asta a Romaniei, de taram virgin de "civilizatia occidentala", o promoveaza chiar romanii care traiesc inafara tarii (care probabil la un moment dat ajung si ei sa se intoarca in Romania in vacanta pentru aceleasi motive). Foarte bine, dar numai asa ceva se promoveaza ! Vorbind despre forta imaginii, ganditi-va la forta pe care o are imaginea unui copilas in costum national figurand pe pliantul de prezentare a unei expozitii despre Romania intr-o tara occidentala. Asta trebuie sa se schimbe, mai ales ca peste un an intram in Uniunea Europeana. Turistii occidentali merg in Cehia sa viziteze Praga, in Ungaria sa vada Budapesta, de ce n-ar veni in Romania si pentru motive similare? O parte din vacante le petrec la Cluj, dar cand ajung in Cluj nu-mi mai vine sa mai ies de-acolo. Si Clujul este un oras poluat, pe strazile caruia circula infect de multe masini, daca iesi la pranz in centru aproape ca ajungi sa fii luat pe sus de multimea oamenilor care sunt pe trotuar, dar nu m-as duce sa stau mai mult de doua zile in vacanta mea in Romania in alt loc decat Cluj.

My 2 cents din dimineata asta

Dan

Thursday, December 08, 2005

Televiziunea in Romania

Un post al lui Cristian Banu despre televiziunea din Romania.

Tuesday, December 06, 2005

La Roumanie et l'UE

J'ai suivi hier à la télé une emission sur LCP (La Chaîne Parlementaire) dans laquelle les rédacteurs en chef des plus grands hébdomadaires fraçais (L'Express, Le Point, Marianne, etc.) débataient sur les grands sujets de l'actualité fraçaise. Et comme les élections présidentielles de 2007 sont plus que jamais un grand sujet, un des invités lançait une idée intéressante : les élections présidentielles de 2007 vont se jouer sur ce que ça veut dire être Français au 21ème siècle. Grande idée qui semble être un peu prétentieuse pour des élections, mais qui me semble toute fois fondamentale. Pour des nombreuses raisons, comme : este-ce que la France est une terre d'imigration ou est-ce que la France rejette ses immigrés, ou comment les Français vont vivre avec la globalisation, etc. Mais laissons la France...

La Roumanie. Un débat similaire me semble utile, voir même nécessaire, en Roumanie. En vue de l'adhésion en 2007 (ou plus tard) à l'Union Européenne, "que est-ce que ça veut dire être Roumain dans l'Union Européenne" est une question qui me semble, plus que jamais, d'actualité. Peut-être les gens en ont assez de la vie difficile pour se préoccuper de ce genre de questions, peut-être la classe politique est submergée par les réformes nécessaires à l'entrée de la Roumanie dans l'Union Européenne ou peut-être qu'elle n'est pas assez mûre pour mener un tel débat. Mais n'empêche, dans la Roumanie de l'année 2005-2006, voir comment on se place en tant qu'individu et en tant que nation par rapport à l'UE, me semble important. J'entends souvent qu'on est pas préparés pour entrer dans l'Union Européenne, que l'économie roumaine n'est pas prête, toutes ces choses sont vraies, mais est-ce que nous voulons SUBIR l'entrée dans l'UE ou est-ce que nous voulons mener le procéssus, ou au mois en être conscients, la moindre des choses ? Selon un sondage publié hier par l'Association Nationale des Bureaux de Conseil pour les Citoyens, 33% des personnes questionnées se disent prêtes à émigrer dans l'UE après l'adhésion de la Roumanie, dont 19% définitivement, les autres se déclarant prêts à revenir au pays après "un certain temps". D'ou l'intérêt du débat. Je pense qu ce n'est pas si futile que ça a l'air. Dans un pays en crise d'identité contemporaine avec nos temps, ça vaut le coup d'essayer, au moins.

OL

Après le match d'aujourd'hui contre Rosenborg (2-1 pour l'OL) je peux dire le coeur ouvert que Paul LeGuen a fait de l'Olympique Lyonnais une équipe européenne, mais Gérard Houillier à fait de l'OL une GRANDE équipe. Je pense bien sûr à la finale de la Ligue de Champions, mais sans me faire des fausses espoirs. Lyon est l'équipe du moment, peut-être au même niveau que Barcelone, mais c'est mon équipe.

The way to go for web applications

Maybe the way to go for web applications :

The Lord of the Rings and Romania

Funny things at 10 AM. Found this news via Cristian Banu. For those of you who don't speak Romanian here's the topic in english :

"The Romanian archeologists say that the famous trilogy" - The Lord of the Rings by JRR Tolkien - "was inspired by places, characters and events who took place on the present territory of our country" - meaning Romania.

And they also smoked some pot...

Monday, December 05, 2005

Gripa aviara, media, inundatiile, media, populatia...

Conform HotNews.ro , noi focare de gripa aviara au fost descoperite in judetele Braila (sambata seara) si Tulcea (joi). Avem o stire din asta cam o data pe zi de cand cu Ceamurlia de Jos. De fiecare data virusul se descopera la cate o gaina sau doua, dar de regula doar la cateva pasari. In schimb, la vecinii nostri ucrainieni, acelasi H5N1 auzim pentru prima data ca loveste in weekend-ul trecut omorand nici mai mult nici mai putin decat 1600 de pasari in Crimeea (HotNews.ro). La televiziunea nationala franceza am auzit ieri chiar un pic socat si distrat ca in Ucraina ar fi murit "brusc" 1000 de pasari. Asta intr-adevar e o problema daca au murit in halul asta de brusc si mai ales in colectivitati mari de pasari unde este riscul cel mai mare ca virusul sa se transmita. Din momentul in care a fost descoperita gripa aviara pentru prima data in Romania si pana acum autoritatile si media au dus o campanie de imagine dezastruoasa. Ba este lansata panica in randurile populatiei nestiind daca este sau nu H5N1, chiar cu o saptmana inainte ca probele sa fie trimise in Marea Britanie, ba se spune zilnic, sistematic, dar fara amploarea primelor zile, ca mai moare o gaina si ca un nou focar de gripa aviara a fost descoperit (tot inainte ca probele sa fie trimise in Marea Britanie - HotNews.ro) asa, in caz ca le era oamenilor prea bine si ca se simteau prea in liniste apropiindu-se de sarbatori. Am tot citit ca vor fi sacrificate x pasari, ca se iau masuri de supraveghere, ca se dezinfecteaza rotile masinilor, dar inca nu am citit ca ar veni cineva sa fac un pic de preventiv, sa explice tuturor, pe limba fiecaruia, care sunt riscurile de transmitere la om, de ce sunt importante masurile care se iau, cum poate lumea sa se protejeze, etc. Nimic.
Dintr-un alt ciclu, dar tot despre media. In vara am stat o saptmana in Romania, chiar pe timpul inundatiilor si chiar in momentul in care ba demisiona guvernul, ba nu. Si ca tot omul, m-am uitat si eu la televizor la stiri sa vad despre ce e vorba. Fiecare jurnal TV, ca era vorba de Actualitati pe TVR1 sau de Stirile ProTV (cu Andreea Esca) sau de Realitatea TV incepeau cu un clip de cateva minute (spre 5) despre inundatii in care culminau imaginile dramatice si strabatea Apocalipsa prin fiecare pixel de imagine. Basically acelasi mesaj, dar nuantat. Astfel mesajul spotului Realitatea TV era "O drama, doua Romanii", cea care sufera si este prada puhoaielor si cea la conducere pe care o doare undeva de restul. ProTV erau ceva mai directi : "Noua ne pasa". Adica lor nu le pasa. Moment in care, pe fundalul "elicopterului ProTV" (care a devenit un simbol care ti-l arunca ProTV in fata de fiecare data cand poate) aparea din vartejul apelor un reporter ProTV care salva de la inec... un catel. In timp ce oamenii din fundal se luptau cu apele. Dar domnul reporter ProTV caruia ii pasa l-a salvat pe catel, nu?